- Szczegóły
Krew to dar bezcenny. Krwi nie można wyprodukować w laboratorium – krwi, ani żadnych produktów krwiopodobnych, nie da się uzyskać sztucznie. Jedyną jej fabryką jest ludzki organizm. Dlatego tak ważnym jest nieustanne promowanie oddawania krwi. Krwiodawstwo w czasach COVID-19. Kto może oddać krew?
Krew można oddać w siedzibach Regionalnych Centrów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa na terenie całej Polski, w ich oddziałach terenowych, a także w punktach mobilnych, które codziennie znajdują się w różnych lokalizacjach. Kalendaria oraz wszystkie adresy dostępne są na stronach internetowych RCKiK. Niedobory krwi i jej składników występują okresowo w ciągu całego roku, a najdłużej utrzymują się w okresie wakacyjnym. Krew pełna może być pobierana nie częściej niż 6 razy w roku od mężczyzn i nie częściej niż 4 razy w roku od kobiet z tym, że przerwa pomiędzy pobraniami nie może być krótsza niż 8 tygodni. Dawca krwi powinien być w wieku 18-65 lat, ważyć powyżej 50 kg, a także wziąć ze sobą dokument tożsamości ze zdjęciem, a około dwie godziny przed oddaniem krwi zjeść lekki, niskotłuszczowy posiłek. W dniu oddania krwi oraz w dniu poprzedzającym nie wolno spożywać alkoholu! Pół godziny przed oddaniem nie należy również palić papierosów. Oddając jedną jednostkę krwi, ratujesz życie aż trzech osób.
- Szczegóły
Światowy Dzień Popcornu przypada 19 stycznia każdego roku. Popcorn cieszy się tak dużą popularnością, że ma nawet swój specjalny dzień. I choć w dobie pandemii nie można go spędzić w kinie to przygotowaliśmy jego namiastkę w naszej szkole. Słowo „popcorn” wzięło się od charakterystycznego dźwięku, który powstaje, gdy ziarenka kukurydzy pękają podczas prażenia. „Pop” oznacza bowiem pękanie, trzaskanie z towarzyszącym mu odgłosem, a „corn” to kukurydza.
Czy popcorn jest zdrowy?
To zależy, w jaki sposób został przygotowany. Gotowy popcorn często zawiera dodatki, w tym wysoki poziom sodu i soli a spożywanie zbyt dużych ilości tych składników może prowadzić m. in. do problemów z ciśnieniem krwi i innych komplikacji zdrowotnych. Popcorny niektórych marek zawierają również niemało cukru i masła.
Strona 96 z 117