W dniach 22-24 października 2019 r. w Zespole Szkół Nr2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie odbyło się szkolenie nauczycieli branży gastronomicznej z terenu całego kraju, którego organizatorem było Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, a koordynatorem pani Małgorzata Pawlonka.

Na uroczystą inaugurację przybyli: pan Ryszard Winter- dyrektor KCER w Brwinowie, pani Marzena Świeczak- Burmistrz Miasta Garwolin, pani Weronika Teperek- Duchna- Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu, pani Anita Wojdyła- Dyrektor Handlowy Firmy Brueggen, pani Aneta Brodowska- Piechota- Kierownik d.s Jakości w Piekarni Żabczyńscy, pani Agnieszka Piętka- właścicielka Serów Zagrodowych, pan Marek Rybacki- Mistrz Polski w carvingu, pani Renata Rybacka- właścicielka Firmy Studio Kulinarne GastroArt, pani Halina Poszytek- Prezes Oddziału ZNP w Garwolinie.

Celem szkolenia było poznanie technik zdobienia potraw przy użyciu owoców i warzyw, ale również przedstawienie tego, co w naszym regionie najcenniejsze.

W programie szkolenia znalazły się:

  • zajęcia warsztatowe „Carving – dekoracje z owoców i warzyw” prowadzone przez pana Marka Rybackiego- Mistrza Polski w Carvingu i panią Renatę Rybacką z Firmy GastroArt– Studio Kulinarne
  • zajęcia warsztatowe z tradycyjnych metod produkcji masła i serów prowadzone przez panią Agnieszkę Piętkę- właścicielkę Serów Zagrodowych,
  • zajęcia warsztatowe z produkcji pieczywa prowadzone przez panią Anetę Brodowską- Piechotę Kierownika d.s. Systemu Zarządzania Jakością i pana Cezarego Kałaskę- ciastowego z Piekarni Żabczyńscy w Łaskarzewie,
  • zapoznanie z historią powstania, asortymentem oraz liniami technologicznymi firmy Brueggen, które prowadzili: pani Anita Wojdyła Dyrektor Handlowy, pan Piotr Goworek Dyrektor Produkcji i Techniki oraz pan Patryk Mianowski Specjalista d.s. Jakości,
  • poznanie linii technologicznych i asortymentu wyrobów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Garwolinie, które prowadził pan Wojciech Krogulec- Kierownik Produkcji.

Szkolenie miało napięty program. Nauczyciele uczestniczyli w wielu zajęciach teoretycznych i praktycznych. Część praktyczna warsztatów budziła szczególne zainteresowanie i zaangażowanie. Nauczyciele wykonali m.in. bukiety kwiatów z warzyw i dekoracje kwiatowe w melonie i arbuzie, które następnie przedstawili w formie wystawy w szkole. Przygotowali własnoręcznie sery, a w piekarni uformowali chałkę i bochenek chleba, a następnie poddali je wypiekowi. Wielu pozytywnych wrażeń dostarczyła nauczycielom wizyta w firmie Brueggen, padało wiele pytań dotyczących produkowanych wyrobów oraz ich znaczenia żywieniowego. Wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej dała możliwość poznania wyrobów, których marka znana jest w całej Polsce. Był też czas na chwilę wytchnienia i miłe spędzenie czasu na wspólnych posiłkach. W czasie uroczystej kolacji w pizzerii „ U Żaby” dzięki hojności właściciela piekarni Pana Waldemara Żabczyńskiego wręczono słodkie nagrody dla nauczycieli, którzy najlepiej wykonali chałki i wypiekli pieczywo. Wszyscy uczestnicy wyjechali bardzo zadowoleni i ubogaceni w nowe i nieznane dotąd doświadczenia.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w organizację szkolenia, a firmom za wspaniałe upominki ofiarowane uczestnikom.

Galeria zdjęć na faceooku