W roku szkolnym 2021/2022 w Zespole Szkół Nr 2 im. T. Kościuszki obchodzimy jubileusz 10-lecia działalności szkolnego koła Detektywi Zdrowej Żywności , które działa pod patronatem honorowym Firmy Brueggen.
Naszym celem jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród uczniów szkoły oraz społeczności lokalnej. Przez ten czas przeprowadziliśmy szereg akcji prozdrowotnych . Należy do nich: Dzień Zdrowego Śniadania, Dzień Owsianki, akcje profilaktyczna „ Od małego do zdrowego człowieka” oraz „Młodzi przeciw paleniu”, udział w projekcie „Dieta z Peceta” wspólnie z Klubem Seniora, zajęcia kulinarne z seniorami UTW, projekt Ginące zawody czyli warsztaty piekarnicze , serowarskie i pszczelarskie dla młodzieży i seniorów, wspólne zajęcia z dziećmi ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Trzciance, ,” Spacer po zawodach” dla młodzieży z Zespołu Szkół Specjalnych nr 2 , przedszkolaków i uczniów klas 1-3 szkół podstawowych i wiele , wiele innych.
Mając na celu podkreślenie wagi tego wydarzenia w roku szkolnym 2021/2022 planujemy zorganizować:
- Światowy Dzień Owsianki
- Światowy Dzień Chleba
- Dzień Zdrowego Śniadania
- Dzień Płatków Śniadaniowych
- Konkursy tematyczne
- Prelekcje dla klas pierwszych
- Wystawę fotograficzną przedstawiającą naszą działalność.
- Inne atrakcje, niespodzianki i nagrody.
Swoim działaniem pragniemy pokazać , jak ważne jest szerzenie wiedzy na temat zasad zdrowego stylu życia , przekazywanie jej młodym oraz zachowanie więzi międzypokoleniowej.
Serdecznie zapraszamy do współpracy zarówno uczniów ( nie tylko klas gastronomicznych ) jak i nauczycieli , którzy chcieliby zaangażować się w przygotowania i realizację naszego wspólnego jubileuszu.
Opiekun koła Anna Liszewska