zawodowcy na start baner

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
w ramach Osi Priorytetowej PRO WM 2014 – 2020 X Edukacja dla rozwoju regionu
Działania 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałania 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów

 

Projekt „Zawodowcy na start”

 

Projektodawcą jest Unia Producentów Przemysłu Mięsnego z siedzibą w Warszawie. Jest to związek pracodawców zrzeszający podmioty branży mięsnej. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Osi Priorytetowej PRO WM 2014 – 2020 X Edukacja dla rozwoju regionu, Działania 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałania 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów. W projekcie bierze udział 7 szkół kształcenia zawodowego: 4 z powiatu sochaczewskiego, 1 z powiatu garwolińskiego, 1 z powiatu ciechanowskiego, 1 z powiatu mławskiego. Projekt dedykowany jest do 857 uczniów w tym 263 z ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.

Efektem wsparcia będzie nabycie/podniesienie przez uczniów kompetencji, umiejętności oczekiwanych przez pracodawców lokalnego/regionalnego rynku pracy. Celem projektu jest dostosowanie kompetencyjne, które uatrakcyjni ich jako pracowników, tym samym zwiększą się ich szanse na rynku pracy. Działania zostaną wzmocnione poprzez zapewnienie w szkołach warunków odzwierciedlających naturalne środowisko pracy. Za główne formy wsparcia obrano realizację staży/praktyk zawodowych, organizację dodatkowych zajęć/warsztatów/kursów specjalistycznych zawodowych, w tym prowadzonych na uczelniach, doposażenie pracowni zawodowych.

Wartość ogółem projektu to 4 906 153,00 zł

Projektem w ZSP nr 2 CKP w Garwolinie zostaną objęci uczniowie wyróżniający się wynikami
w nauce, osiągnięciami zawodowymi i zaangażowaniem w życie szkoły:

  1. Technikum
  • technik budownictwa
  • technik usług fryzjerskich
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik informatyk
  • technik elektryk
  • technik pojazdów samochodowych
  1. Zasadniczej Szkoły Zawodowej
  • mechanik pojazdów samochodowych
  • kucharz

W ramach projektu „Zawodowcy na start” odbędą się następujące formy wsparcia:

1. Zajęcia specjalistyczne zawodowe realizowane z otoczeniem społeczno – gospodarczym na łączną kwotę 398 480,00 zł

  • kurs techniki koloryzacji – koszt 8 400,00 zł
  • kurs pielęgnacja włosów – koszt 8 400,00 zł
  • kurs strzyżenie damskie i męskie – koszt. 13 200,00 zł
  • kurs z tworzenia i kontroli harmonogramów – koszt 6 940,00 zł
  • kurs projektowanie AutoCad – koszt 6 000,00 zł
  • kurs monter suchej zabudowy – koszt. 41 200,00 zł
  • kurs kuchnie świata – koszt 22 800,00 zł
  • szkolenie cukiernicze – koszt 13 920,00 zł
  • kurs kelner i serwis specjalny – koszt 13 920,00 zł
  • kurs barman i hydrosomelier – koszt 12 840,00 zł
  • kurs barista – koszt 8 040,00 zł
  • zajęcia z carvingu – koszt 14 880,00 zł
  • kurs przygotowawczy do uzyskania świadectwa kwalifikacyjnego - elektrycznego gr 1 kat. E (wraz z egzaminem) – koszt 26 300,00 zł
  • kurs PQ M-703 – koszt 9 150,00 zł
  • kurs dla kierowców wózków widłowych oraz wymiana butli gazowej – koszt 39 000,00 zł
  • zajęcia M PI530/525/520 + PE5 – koszt 10 650,00 zł
  • kurs toczenie i frezowanie – koszt 12 700,00 zł
  • kurs obsługa czujników TPMS – koszt 32 700,00 zł
  • kurs zaawansowane techniki tworzenia witryn internetowych w oparciu o CMS, techniki programowania w PHP i obsługi baz SQL z elementami Java Script – koszt 17 080,00 zł
  • kurs z Inteligentnej Specjalizacji „Nowoczesne usługi dla biznesu” – koszt 2 250,00 zł
  • zajęcia z Inteligentnej Specjalizacji ,,Nowoczesne usługi dla biznesu" - wsparcie kapitałowe i infrastrukturalne, usprawnienie procesów, zasób wiedzy – koszt 9 000,00 zł
  • zajęcia wprowadzające do Inteligentnej Specjalizacji ,, Bezpieczna żywność" – koszt 2 250,00 zł
  • zajęcia z Inteligentnej Specjalizacji ,,Bezpieczna żywność" - 4 bloki tematyczne: żywność wysokiej jakości, dystrybucja, produkcja żywności, bezpieczeństwo odbiorcy – koszt 21 900,00 zł
  • zajęcia montaż instalacji sanitarnych i CO w budynku mieszkalnym – koszt 33 000,00 zł

2. Staże/praktyki zawodowe w przedsiębiorstwach lokalnego i regionalnego rynku pracy – 160 uczniów na łączną kwotę 297 975,00 zł

Koszt stypendium stażowego to 1 750 zł + koszt dojazdu na/z stażu 150 zł./1 osoba.  Koszt zakupu ubrań roboczych na staże 110 zł/1 osoba.  Koszt materiałów dydaktycznych dla uczestników (dzienniczek stażu, notes, torba, długopis) 45 zł/1 osoba.

3. Zajęcia/warsztaty/laboratoria na uczelniach wyższych na łączną kwotę 58 200,00 zł

  • zajęcia laboratoryjne SGGW i wyjazd do zakładu pracy ( branża gastronomiczna) dla technika żywienia i usług gastronomicznych – koszt 22 800,00 zł
  • zajęcia laboratoryjne i wykład na Politechnice Warszawskiej dla  technika elektryka – koszt 17 700,00 zł
  • zajęcia laboratoryjne i wykład na Politechnice Warszawskiej dla technika budownictwa – koszt. 17 700,00 zł

4. Zajęcia doskonalące kompetencje w obszarze języka obcego zawodowego  na łączną kwotę 16 920,00 zł

  • zajęcia z języka angielskiego dla technika elektryka, kelnera, kucharzy – koszt 16 920,00 zł

5. Zajęcia wzmacniające kompetencje miękkie na rynku pracy przy współpracy
z uczelniami wyższymi na łączną kwotę 132 480,00 zł

  • warsztaty biznesowe prowadzone przez trenera z Akademii Leona Koźmińskiego - Inteligencja emocjonalna w praktyce - komunikatywność i praca w grupie - koszt 33 120,00 zł
  • warsztaty biznesowe prowadzone przez trenera z Akademii Leona Koźmińskiego - Postaw na talenty, kreatywność i innowacyjność – koszt 33 120,00 zł
  • warsztaty biznesowe prowadzone przez trenera z Akademii Leona Koźmińskiego - Zarządzanie czasem i odporność na stres – koszt 33 120,00 zł
  • warsztaty biznesowe prowadzone przez trenera z Akademii Leona Koźmińskiego - Budowania i Zarządzanie zespołem – koszt 33 120,00 zł

Jednym z celów szczegółowych projektu jest dostosowanie pracowni praktycznej nauki zawodu do rzeczywistych warunków środowiska pracy. W ZSP nr 2 CKP w Garwolinie za łączną kwotę 74 191,00 zł zostaną doposażone następujące pracownie:

  • pracownia budowlana na kwotę 12 710,00 zł
  • pracownia diagnostyczna (mechaniki samochodowej) na kwotę 20 000,00 zł
  • pracownia informatyczna na kwotę 15 000,00 zł
  • pracownia usług fryzjerskich na kwotę 14 714,00 zł
  • pracownia gastronomiczna na kwotę 11 767,00 zł

Planowany okres realizacji projektu to 01.09.2017 do 31.08.2019 r.