Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie uczestniczy w realizacji projektu Nr RPMA.10.03.01-14-9213/17 pn. „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”. Projekt ten jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020.

Całkowita wartość projektu: 119 999 576,40 PLN

Wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 95 999 661,12 PLN

W środę 17.11.2021  już kolejny raz w naszej szkole odbyła się Akcja Honorowego Krwiodawstwa. Serdecznie dziękujemy wszystkim krwiodawcom  i osobom zaangażowanym w zorganizowanie tego przedsięwzięcia (szczególnie Paniom z biblioteki i świetlicy).

Pamiętajmy, że oddając krew pomagamy innym.

15 listopada w naszej szkole odbyła się uroczysta akademia z okazji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Podczas tej uroczystości przypomniane zostały dni 123 lat niewoli Polski, począwszy od dnia, kiedy Polska jako niepodległe państwo przestało istnieć na mapie Europy, poprzez dzieje narodu polskiego w okresie zaborów, wypełnionego walką o wyzwolenie aż do dnia, w którym Polska odzyskała niepodległość. Przekazywane treści były przeplatane patriotycznymi pieśniami oraz recytacjami wierszy, co zapewne przyczyniło się do głębszego przeżywania tych chwil.

Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Upodobania smakowe różnią się jednak w zależności od regionu, kraju czy kultury. Dlatego w dniu 9 października 2021 r. nauczyciele języków obcych wspólnie z młodzieżą przygotowali wystawę plastyczną” Śniadanie w różnych kulturach”.

Pani Anna Gruszczyńska przedstawiła śniadanie angielskie, pan Robert Huńczak  śniadanie niemieckie, a panie Magdalena Bielecka i Łucja Tobiasz śniadanie rosyjskie. Można było zobaczyć zarówno nakrycia stołu, typowe potrawy czy ciekawe prezentacje. Klasa 1TŻiUG przygotowała oprawę kulinarną spotkania.