
22 maja w Białymstoku odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny „Wieprzowina na podlaskim stole”. Można uznać, że zasięg konkursu był międzynarodowy, gdyż oprócz 12 zespołów z Polski startował też zespół z Litwy.
Zadaniem uczestników było przygotowanie 10 porcji zakąski oraz 4 porcji dania zasadniczego, którego głównym składnikiem miała być wieprzowina.
Naszą szkołę reprezentowały: Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek z klasy 3 TŻiUG. Dziewczyny przygotowały roladkę twarogową z warzywami w towarzystwie salsy z fenkuła z gruszką i oliwą szczypiorkową. Na danie główne wystąpił boczek, gratin z batatów, marchew w sosie karotkowym, marynowana dynia i puree z pietruszki.
Zmagania kulinarne zakończyły się sukcesem dla uczennic Zuzanny Ipniarskiej i Alicji Ćwiek z klasy 3 TŻiUG i zajęciem II miejsca.
Składamy podziękowania dla naszego absolwenta Jacka Garnka i kucharza restauracji „Ogniem i piecem” za pomoc w przygotowaniu do konkursu.
Uczennicom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Marta Szymborska
Małgorzata Zadróżna -Piłka