
10 marca 2023 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie odbyła się kolejna, III już edycja "Dnia Płatków Śniadaniowych". Spotkanie zostało przygotowane przez koło naukowe Detektywi Zdrowej Żywności działające pod patronatem Firmy Brueggen.
Naszymi gośćmi byli: Pani Justyna Maszkiewicz Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Garwolinie, Pani Anita Wojdyła Dyrektor Sprzedaży Firmy Brueggen, Pani Dorota Brojek Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie oraz panie Renata Liszewska, Justyna Wałachowska , Anna Zegadło, Pani Magdalena Ochnio dietetyk poradni dietetycznej Food4life.
Spotkanie składało się z trzech części. Po powitaniu przez panią Dyrektor Ewę Flagę głos zabierali nasi goście. Pani Justyna Maszkiewicz podziękowała za przygotowanie akcji i działalność koła DZŻ oraz zaangażowanie nauczycieli. Pani Magdalena Ochnio przedstawiła temat wpływu odżywiania na naszą odporność. Pani Anita Wojdyła przedstawiła historię firmy Brueggen oraz asortyment produkowanych wyrobów. Panie Justyna Wałachowska i Renata Liszewska mówiły na temat higieny żywności.
Drugą część stanowiły konkursy, w których udział wzięli przedstawiciela klas 1,2,3 Kucharz i TŻiUG. Uczniowie w grupach trzyosobowych odpowiadali na pytania oraz rozwiązywali zadania dotyczące zdrowego odżywiania. Konkurs nosił nazwę „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Zwyciężyła klasa III TŻiUG, drugie miejsce zajęła klasa II TŻiUG, a trzecie miejsce klasa II kucharz. Zwycięzcy i uczestnicy otrzymali nagrody od firmy Brueggen.
Trzecia część to była degustacja płatków otrzymanych od firmy Brueggen. Serdecznie dziękujemy naszym gościom za przybycie, firmie Brueggen za przekazane nam produkty oraz wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tej akcji.