To już szósta  edycja przeprowadzona z firmą Brueggen w naszej szkole. Światowy Dzień Owsianki to pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Co roku z okazji Dnia Owsianki w wielu krajach odbywają mistrzostwa w przyrządzaniu tego sycącego posiłku.

Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków. W takiej formie kojarzona jest z dzieciństwem i większość z nas nie ma dobrych wspomnień związanych z tą potrawą. Ostatnimi czasy jednak owsianka, dzięki swoim cudownym właściwościom stała się prawdziwym hitem i dlatego dziś obchodzimy jej dzień!

Płatki owsiane przygotowane na mleku dostarczają naszemu organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy. Substancje zawarte w owsie dostarczają również żelaza, magnezu, ale także witamin z grupy B, które działają na poprawę koncentracji i naszej pamięci. Owies, wśród wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, ale bez obaw, jest to dobry tłuszcz, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Białko z płatków owsianych dłużej zostawia uczucie sytości i reguluje przebieg przemiany materii, podobnie jak błonnik nierozpuszczalny, który jest uważany przez dietetyków za najważniejszego sprzymierzeńca prawidłowej wagi ciała.

Owsianka to dobra opcja szczególnie dla tych , którzy żyją w pośpiechu  i nie mają czasu na przygotowanie posiłku.

Nasi uczniowie mieli tego dnia możliwość zjedzenia owsianki na śniadanie  za co

składamy serdeczne podziękowania firmie Brueggen .

Anna  Gruszczyńska, Kamila Lis, Anna Liszewska