O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Kuchnia Polska na Mazowszu - polskie skarby kulinarne

W dniu 22 listopada w Warszawie odbył się XI ogólnopolski konkurs kulinarny „Kuchnia Polska na Mazowszu – polskie skarby kulinarne”  Towarzyszył mu również: konkurs kelnerski, konkurs serwisu synchronicznego i konkurs hydrosommelierski.  Uczniowie, którzy reprezentowali naszą szkołę to :  kucharze-Agata Domańska i Hubert Masny z III klasy TŻiUG, kelnerka – Dominika Żaczek z klasy IV TŻiUG, hydrosomelierzy – Julia Liczbarska , Julia Słowińska i Klaudia Walicka  z klasy III TŻiUG.

Po raz pierwszy w  konkursie serwisu synchronicznego  wystąpił zespół   w składzie Klaudia Witak, Alicja Frelik, Patrycja Kisiel i Ewelina Niemirowska  oraz goście: Patryk Małecki, Rafał Tomaszek, Dawid Mańkowski i Radosław Szarek z klasy IV TŻiUG. Uczennice zaprezentowały obsługę gości do piosenki „ Seniorita”  Występ uroczych dziewcząt  dostarczył wielu wrażeń estetycznych i pozytywnych emocji.

Przed kucharzami stało nie lada wyzwanie – przygotowanie dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji. Zadaniem młodych kucharzy  było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego  w skład, którego wchodziła  przepiórka ,cebula  i kasza orkiszowa oraz  4 porcji zakąski z szyjek rakowych i twarożku  w czasie 90 min.

Konkurs kelnerski obejmował sprawdzenie wiedzy na podstawie testu teoretycznego , nakrycie stołu improstyl w karczmie regionalnej do obiadu dla jednej osoby oraz tranżerowanie kaczki  w nieprzekraczalnym czasie 10 min od momentu prezentacji potrawy do jej serwisu.

Hydrosommelierzy poddani zostali sprawdzeniu wiedzy na podstawie testu teoretycznego oraz umiejętności rozpoznania 10 wód mineralnych w tzw. ślepej degustacji.

Konkurs zakończył się sukcesem. Klaudia Walicka zajęła II miejsce w konkursie hydrosommelierskim a tytuł Hydrosommeliera roku 2019 przypadł Julii Liczbarskiej z klasy III TŻiUG

Gratulujemy i życzymy wszystkim dalszych sukcesów

 

Marzenna Żak
Marta Szymborska
Małgorzata Zadróżna – Piłka

 

Relacja filmowa na naszym kanale YouTube



Poleć tego news'a
Podziel się z innymi:


Środa, 19 Lutego 2020
imieniny: Arnold, Konrad, Marceli


Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
4,137,001 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.