O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny - Kuchnia Nadwiślańska 2019

 W dniu 3 kwietnia  2019 odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Nadwiślańska”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół nr 2 im. T. Kościuszki w Garwolinie. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Powiatu Garwolińskiego Pan Mirosław Walicki. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli. Patronat medialny objął wirtualnyGarwolin.

Do Dwójki przyjechali uczniowie z opiekunami z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia.

Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji. Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego , którego składnikiem  głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona. Do wykonania deseru należało użyć sera koziego  miękkiego twarogowego i  jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.

Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.

W II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „ Kuchnia Nadwiślańska 2019”  III miejsce zajęła drużyna gospodarzy : Agata Domańska i Maksymilian Wawer ( opiekun Pani Marta Szymborska) a drugie zespół z Sadownego : Katarzyna Skibniewska  i Patryk Ryszawa ( opiekun Pani Elżbieta Rukat). Zwycięzcami  II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego  „Kuchnia Nadwiślańska 2019” zostali gospodarze: Patrycja Banaszek i Paweł Talarek ( opiekun Pani Iwona Kiełt i Elżbieta Buczek). Drużyna przygotowała danie z kwaszonej czerwonej kapusty, smażonego boczku i sos śliwkowy a na deser sorbet jabłkowo-miętowo-bazyliowy, panierowaną kulkę sera koziego, puree paprykowo-malinowe i sos limonowo-kawowy.

W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia ( opiekun Halina Kutkowska)

Nagrodę specjalną za wyjątkowe wrażenie kulinarne i aranżację dań ufundowała dyrektor ZS nr 2 im. T. Kościuszki w Garwolinie Pani Ewa Flaga. Nagroda przypadła drużynie gospodarzy Agacie Domańskiej  i Maksymilianowi Wawrowi.

Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe puchary, medale i dyplomy oraz bardzo cenne nagrody rzeczowe.

Nagrodę za I miejsce ufundował Starosta Powiatu Garwolińskiego Pan Mirosław Walicki, za II miejsce Pan Marcin Ochnik Prezes firmy „ Ochnik” a za III miejsce  Prezes  oddziału ZNP  w Garwolinie Pani Halina Poszytek. Fundatorami nagrody VIP były Panie Kamila Lis i Katarzyna Gugałka .

 

Konkurs Kulinarny “Kuchnia Nadwiślańska 2019” nie odbyłby się gdyby nie wsparcie przyjaciół szkoły , lokalnych przedsiębiorców i pracodawców.

Pragniemy podziękować wszystkim, którzy wsparli realizację tego przedsięwzięcia:

  • Dziękujemy  Staroście Powiatu Garwolińskiego Panu Mirosławowi Walickiemu
  • Dziękujemy Prezesowi oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Pani Halinie Poszytek
  • Dziękujemy Prezesowi Firmy Handlowo – Usługowej Panu Adrianowi Papiernikowi
  • Dziękujemy Prezesowi firmy Ochnik Panu Marcinowi Ochnikowi
  • Dziękujemy  właścicielowi firmy  „ Gastroart- Studio Kulinarne” Pani Renacie Rybackiej
  • Dziękujemy właścicielowi Biura Turystyki Krajowej „ Krajobrazy „ Panu Włodzimierzowi Jarzynie
  • Dziękujemy właścicielom zakładów fryzjerskich pani Kamili Lis i Pani Katarzynie Gugałka
  • Dziękujemy właścicielowi firmy “ Smak Drób” Panu Stefanowi Gniadkowi
  • Dziękujemy właścicielowi Piekarni “Żabczyńscy “ Panu Waldemarowi Żabczyńskiemu
  • Dziękujemy właścicielowi  Hurtowni Owoców i Warzyw  “ LoBo’ Panu Michałowi Kopikowi
  • Dziękujemy prezesowi hurtowni Spożywczej RoBu Pani Barbarze Mączce
  • Dziękujemy właścicielom zakładu masarskiego Państwu Zofii i Jarosławowi Floriańczyk
  • Dziękujemy właścicielowi  Piekarni „Mianowscy” Panu Henrykowi Mianowskiemu
  • Dziękujemy właścicielowi cukierni „ Kowalscy” Panu Jarosławowi Kowalskiemu
  • Dziękujemy Stowarzyszeniu Kucharzy Euro Toques Polska za objęcie patronatem merytorycznym konkursu oraz pracę jury podczas zmagań konkursowych.

 

Dziękujemy Pani Annie Liszewskiej i Pani Marcie Szymborskiej oraz uczniom klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych za oprawę kulinarną i życzliwą obsługę gości podczas trwania konkursu.

Dziękujemy Panu Piotrowi Mysiakowi i Mirosławowi Juszczakowi oraz uczniom klas informatycznych za obsługę techniczno-informatyczną. Dzięki ich pracy możliwe było min. oglądanie na żywo zmagań kulinarnych na kanale youtube.

Dziękujemy Pani dyrektor Ewie Fladze za wsparcie organizacji konkursu i pomoc w zrealizowaniu przedsięwzięcia

 

Więcej fotek znajdziecie...

>>> na naszym profilu FB <<<

>>> oraz na portalu WirtualnyGarwolin.pl <<<

 

                                                                               Małgorzata Zadróżna - Piłka


Poleć tego news'a
Podziel się z innymi:


Poniedziałek, 22 Kwietnia 2019
imieniny: Kaja, Leon, Łukasz


Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
3,632,009 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.