O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Relacja z I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego - Kuchnia Nadwiślańska

Dzień 11.04.2018r przejdzie do historii szkoły i powiatu. Tego dnia odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Nadwiślańska”.  Organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Powiatu Garwolińskiego Pan Marek Chciałowski. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli. Patronat medialny objął Wirtualny Garwolin.

W tym szczególnym dniu  naszą szkołę odwiedzili uczniowie z opiekunami z całej Polski, między innymi: Rydułtów, Puław, Płocka, Sadownego, Łomży, Przysuchy, Radomia. Nie zabrakło też uczniów gospodarzy wydarzenia.

 

 

Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji. Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był schab oraz deseru, w którym należało wykorzystać korzeń pietruszki. Oprócz tego w  skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły  Konkursu  weszli: Prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, Vice Prezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, Członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, Członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i Członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.

 

 

W I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Nadwiślańska” trzecie miejsce zajęli Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk (ZSP w Sadownem, op. Elżbieta Rukat), a drugie Agnieszka Ostrowska i Kamil Gumiński (ZS Usług i Przedsiębiorczości w Płocku, op. Małgorzata Teresa Garlej). Zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” zostali reprezentanci gospodarzy  - Kamila Chudek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek).  Zwycięski zespół przygotował: Schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: Kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek. 

 

 

Laureaci oprócz medali, pucharów i dyplomów, odebrali cenne nagrody rzeczowe. Nagrodę za I miejsce ufundował Starosta Powiatu Garwolińskiego Pan Marek Chciałowski, za II miejsce prezes firmy Lechpol Pan Zbigniew Leszek,  za III prezes ZNP oddział w Garwolinie Pani Halina Poszytek i właściciel sklepu wielobranżowego Domańscy Pani Maria Domańska. Nagrodę VIP ufundował właściciel firmy Smak Drób Pan Stefan Gniadek.

Konkurs Kulinarny “Kuchnia Nadwiślańska ” nie odbyłby się gdyby nie wsparcie przyjaciół szkoły , lokalnych przedsiębiorców i pracodawców, którym pragniemy serdecznie podziękować:

  • Dziękujemy Staroście Powiatu Garwolińskiego Panu Markowi Chciałowskiemu,
  • Dziękujemy prezesowi firmy Lechpol Panu Zbigniewowi Leszkowi,
  • Dziękujemy Prezesowi oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Pani Halinie Poszytek,
  • Dziękujemy właścicielowi firmy “ Smak Drób” Panu Stefanowi Gniadkowi,
  • Dziękujemy właścicielowi Piekarni “Żabczyńscy “ Panu Waldemarowi Żabczyńskiemu,
  • Dziękujemy właścicielowi  Hurtowni Owoców i Warzyw  „ LoBo”  Panu Michałowi Kopikowi,
  • Dziękujemy przedstawicielowi  firmy  Bonduelle Panu Pawłowi Krzyżanowskiemu,
  • Dziękujemy właścicielowi Hotelu “ Sulbin” Panu Marcinowi Warownemu,
  • Dziękujemy prezesowi hurtowni Spożywczej RoBu Pani Barbarze Mączce,
  • Dziękujemy właścicielowi sklepu wielobranżowego Pani Marii Domańskiej,
  • Dziękujemy właścicielom Hurtowni mięsa i wędlin Panom Januszowi i Jarosławowi Wyglądałom,
  • Dziękujemy właścicielowi sklepu mięsnego “ Grawex” Pani Marii Rogali,
  • Dziękujemy Hurtowni napojów “ Zdrój” Panu Eugeniuszowi Owczarczykowi,
  • Dziękujemy Pani Joannie Purzyckiej Przedstawicielowi Firmy Makro Polska i koordynatorowi projektu „Szef dla młodych talentów”.
  • Dziękujemy Stowarzyszeniu Kucharzy Euro Toques Polska za objęcie patronatem merytorycznym konkursu oraz kucharzom za pracę w jury podczas zmagań konkursowych.
  • Dziękujemy Pani Annie Liszewskiej i Marzennie Żak oraz uczniom klas gastronomicznych za przygotowanie poczęstunku i obsługę gości podczas konkursu. Dziękujemy Panu Piotrowi Mysiakowi i uczniom klas informatycznych za obsługę techniczno – informatyczną. Dzięki ich pracy możliwe było oglądanie na żywo zmagań kulinarnych na szkolnym kanale youtube.
  • Dziękujemy Pani Dyrektor Ewie Fladze za wspieranie naszej inicjatywy i pomoc w zrealizowaniu przedsięwzięcia oraz życzliwość dla wszystkich przybyłych gości.

 

Renata Głowala i Małgorzata Zadróżna - Piłka

 

 

 

Pełna relacja fotograficzna z konkursu w naszej galerii na FB...

 


Poleć tego news'a
Podziel się z innymi:


Piątek, 21 Września 2018
imieniny: Hipolit, Mateusz, Daria

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
3,301,234 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.