O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Oliwa...

Oliwa…

Z inicjatywy koła Detektywi Zdrowej Żywności dnia 21 lutego 2018 r. odbyło się spotkanie z panem Przemysławem Przybyszem przedstawicielem Rady Oliwy oraz właścicielem sklepu internetowego TomateVerde.pl. Miało ono na celu przybliżenie młodzieży tematu produkcji oliwy, jej rodzajów  oraz walorów zdrowotnych. Podczas prezentacji uczniowie dowiedzieli się , że o przynależności oliwy do konkretnej kategorii  decyduje kilka czynników. W pierwszej kolejności  przeprowadzane jest badanie organoleptyczne, które wykonuje specjalny tester ( Catador.) Oliwa musi spełniać określone wymogi dotyczące smaku i zapachu. Kolejnym etapem są badania laboratoryjne , w których ocenia się m.in. takie wskaźniki jak liczbę nadtlenków,  absorbancję w zakresie promieniowania UV czy liczbę kwasową. Im niższa kwasowość tym jakość oliwy jest lepsza. Uzyskanie takiej oliwy wymaga nieco wysiłku, gdyż do tłoczenia musza byś użyte oliwki zebrane w odpowiednim czasie , dostarczone w przeciągu kilku godzin do tłoczni nieuszkodzone oraz zdrowe. Kategorie oliwy:

 

Extra Virgen

Do tej kategorii możemy zakwalifikować sok z oliwek wyciśnięty na zimno tylko za pomocą urządzeń mechanicznych, który posiada ( poza innymi właściwościami określonymi  IOC- Międzynarodową Radę Oliwy ) kwasowość nie większą niż  0,8 g na 100 g oliwy. Jednak najlepsze oliwy  Oleostepa czy Campopineda  osiągają kwasowość poniżej 0,25%.

Virgen

Jaj kwasowość zawiera się w przedziale 0,8% - 2%.

Lampate

Oliwa o kwasowości większej niż 2%, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia tylko do celów technicznych.

Rafinowana

Oczyszczana za pomocą wysokiej  temperatury i rozpuszczalników.

Oliwa z wytłoczyn oliwnych

Oliwa o najniższej kategorii . Powstaje z masy pozostałej po tłoczeniu oliwek.

Uczniowie przeprowadzali ocenę organoleptyczną szczepów Picual i Hojiblanca.

 

Ważnym elementem spotkania było uzyskanie cennych  informacji  na co należy zwrócić uwagę przy wyborze dobrej oliwy Extra Virgen oraz podkreślenie jej ogromnych walorów zdrowotnych. Powiedziane zostało m.in. iż  pomaga uniknąć udaru, nie powoduje przyrostu masy ciała, chroni serce., ma właściwości przeciwnowotworowe.

Bardzo serdecznie dziękujemy panu Przemysławowi Przybyszowi za tak interesujące spotkanie oraz możliwość dalszej współpracy gdyż już w kwietniu odbędą się warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki Hiszpani” z wykorzystaniem produktów sklepu TomateVerde.pl.

 


Poleć tego news'a
Podziel się z innymi:


Niedziela, 23 Września 2018
imieniny: Tekla, Bogusław

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
3,302,849 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.