O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » I i II miejsce w "Lubeskich Smakach"
I i II miejsce w "Lubeskich Smakach"

 

 

Sukces uczniów
Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
na „Lubelskich Smakach 2014”

 

 

 

Na Dziedzińcu Zamku w Lublinie w niedzielę 15 czerwca 2014 roku odbyła się XI edycja Ogólnopolskiego Konkurs Kulinarnego „Lubelskie Smaki 2014”. Patronat nad konkursem objął Marszałek Województwa Lubelskiego i Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły uczniów w składzie:

  1. Konrad Dróżdż kl. III Technikum Kucharz i Kamil Rajdaszka z kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
  2. Rafał Pacek i Arkadiusz Olszewski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Zadaniem uczniów było wykonanie w ciągu 90 minut 6 porcji zakąski zimnej i 6 porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego. Składnikiem podstawowym zakąski zimnej był ser biały, a danie główne miało zawierać kapłona i szparagi.

Poczynania uczniów były punktowane przez profesjonalne jury techniczne i degustacyjne, któremu przewodniczył Piotr Skwarek. Oceniane był zarówno wygląd, smak i aranżacja potrawy, a także przygotowanie stanowiska i profesjonalizm pracy. Sędziom spodobały się zarówno potrawy jak i praca naszych uczniów co uplasowało obydwie drużyny na podium.

 

 

Konrad Dróżdż i Kamil Rajdaszka zajęli zasłużone miejsce pierwsze
a Rafał i Arek drugie


Zwycięski duet przygotował zakąskę - pstrąga parowanego podanego z serkiem koperkowym i sosem bakaliowym oraz danie zasadnicze -  pieczoną pierś kapłona w towarzystwie kaszy jaglanej z sosem szalotkowym i szparagami.

Drugie miejsce wywalczyli przygotowując: ser z wędzonym pstrągiem podany na pomidorach w towarzystwie sosu szczawiowego z piwną nutą i roladę z kapłona z serem kozim i wiśniami podaną z kaszą gryczaną, szparagami i sosem gruszkowo-szafranowym.

Drużynom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem Elżbiety Buczek i Renaty Głowala.

 

Składamy  podziękowania
Panu Markowi Rybackiemu za serdeczność i cenne wskazówki
jakich udzielił nam podczas przygotowań do konkursu.

 

Wink

GRATULUJEMY SERDECZNIE ZARÓWNO UCZNIOM
JAK I PANIOM ELI I RENACIE !!!!! 

 

Obejrzyj także pełną galerię fotograficzną...


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Wtorek, 21 Listopada 2017
imieniny: Albert, Janusz, Konrad

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,824,984 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.