O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Otwarte zajęcia praktyczne
Otwarte zajęcia praktyczne

Dnia 19 pażdziernika 20010 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie odbyły się otwarte zajęcia praktyczne.

Tematem zajęć było wykorzystanie nowoczesnych technologii produkcji potraw. Współprowadzącym zajęcia był przedstawiciel firmy RM GASTRO POLSKA produkującej m.in. piece konwekcyjno-parowe – kucharz p. Marcin Stańczyk.
Zaproszeni zostali nauczyciele uczący przedmiotów gastronomicznych ze szkół w Żelechowie i Miętnem.
Uczniowie klasy III i IV technikum Kucharz wykonali następujący zestaw potraw:


1.Terrina z pistacjami z dodatkiem sosu remulatte .
2. Pstrągi faszerowane podane z dipami.
3. Sałatka z grillowanego kurczaka.
4. Lody jogurtowe z sosem czekoladowym i bitą śmietaną.
5. Roladki drobiowe z sosem kurkowym , parowanymi kopytkami i warzywami włoskimi.
6. Oponki indycze z dodatkiem żurawiny, kolorowego ryżu i grillowanego pomidora.
7. Steki wieprzowe z dodatkiem tartego chrzanu, oliwek i smażonego boczku oraz ziemniaków o smaku czosnku.
8. Sola zawinięta w plaster boczku z dodatkiem szpinaku i sera pleśniowego podana z dzikim ryżem i brokułami.

Podsumowaniem zajęć była wspólna degustacja .

Taka forma zajęć dała młodzieży możliwość bardziej nowoczesnego spojrzenia na pracę w kuchni. Nie bez znaczenia była też integracja uczniów podczas wspólnej pracy .
Inicjatorkami spotkania były panie: Iwona Kiełt i Elżbieta Buczek.

ZAPRASZAMY DO GALERII

 



Dnia 4 listopada 2010 roku odbyła się wycieczka klas gastronomicznych: IV TK, III TK i IV TG.

Celem wycieczki było:
- Zwiedzanie Centrum Techniki Kulinarnej DORAM.
- Uczestnictwo w XIX Targach „MLEKO-EXPO 2010.

 
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia modelowej kuchni gorącej, w której wszystkie urządzenia były wyprodukowane przez wiodącą w tej branży firmę Dora Metal. . Zapoznali się z układem i wyposażeniem pomieszczeń zakładu gastronomicznego wg. obowiązującego systemu HACCP. Po Centrum Techniki kulinarnej oprowadzał grupę dyrektor biura handlowego p. Andrzej Parafiniuk. Kolejnym elementem było szkolenie z zasad higieny i ochrony przed szkodnikami wg. obowiązujących przepisów sanitarnych w zakładach gastronomicznych. Następnie grupa udała się do Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie na XIX Targi ‘MLEKO-EXPO 20210”W tym dniu przypadał „Dzień Sera”. Grupa miała możliwość zapoznania się z asortymentem wyrobów firm działających w sektorze mleczarskim oraz degustacji różnych specjałów.

Opiekunami wycieczki były panie: Elżbieta Buczek, Iwona Kiełt, Anna Liszewska.

ZAPRASZAMY DO GALERII


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Wtorek, 21 Listopada 2017
imieniny: Albert, Janusz, Konrad

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,824,941 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.