O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Kuchnia Śródziemnomorska
Kuchnia Śródziemnomorska

Szukajcie za chwilę pełnej galerii fotograficznej...

 

 

Szkolenie kulinarne „kuchnia śródziemnomorska”
prowadzone przez Mistrza Pana Marka Rybackiego
dla uczniów naszej szkoły

 

 

Dnia 9 czerwca 2014 roku dwunastu uczniów klas gastronomicznych z naszej szkoły brało udział w szkoleniu kulinarnym prowadzonym przez Pana Marka Rybackiego. Koordynatorką tego szkolenia była Pani Renata Głowala. Pod Jego fachowym okiem uczniowie przyrządzali dania charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Wykonanych zostało 20 potraw, a oto niektóre z nich:

 

  • Ośmiornica duszona w czerwonym winie,
  • Pikantna zupa z cytryną i owocami morza,
  • Dorsz z patelni z ratatouille,
  • Paski cukinii z krewetkami,
  • Paella z owocami morza,
  • Mule po marynarsku,
  • Zupa Stracciatella
  • Pot au feu z kapustą faszerowaną,
  • Duszona wołowina po toskańsku,
  • Terrina mięsna z marynowanymi śliwkami,
  • Tiramisu
  • Tarta tatin z gruszek
  • Budyń marchewkowy

 

 

 

Szkolenie odbyło się przy współpracy z Europejskim Stowarzyszeniem Kucharzy EuroToques Polska i firmą GastroArt, które to sponsorowały również surowce do przeprowadzenia szkolenia.

Uczestnikami szkolenia byli laureaci konkursu szkolnego „Zdrowo Żyj” zorganizowanego w ramach obchodów Jubileuszu 45-lecia Kształcenia Zawodowego ZSP Nr 2 oraz wybrani uczniowie aktywnie uczestniczący w życiu szkoły.

 

 

 

 

 

Dla młodzieży szkolenie to było bardzo ciekawym i interesującym doświadczeniem. Podczas szkolenia uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z różnorodnością produktów i surowców, a zwłaszcza owocami morza. Wszystkie wykonane potrawy młodzież miała możliwość degustować.  Szkolenie zakończyło się uzyskaniem certyfikatów.

Serdecznie dziękujemy Panu Markowi Rybackiemu, Europejskiemu Stowarzyszeniu Euro Toques Polsa i Firmie GstroArt za przeprowadzenie szkolenia w Naszej Szkole.

 

Renata Głowala

 

 



Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Niedziela, 24 Września 2017
imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus
Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,725,070 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.