O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Andrzejki
Andrzejki

Andrzejki od kuchni

Andrzejki zwane czasem Jędrzejkami obchodzone są w wigilię imienin Andrzeja. Jest to dzień obchodzony w całej Europie. W Andrzejkowy wieczór najczęściej dziewczyny wróżą sobie na temat miłości.

Andrzejki są ostatnio okazją do zorganizowania hucznych zabaw i imprez przez czasem adwentowym.
W dawnych czasach wróżby adwentowe były przeznaczone tylko dla niezamężnych dziewczyn, brane one było bardzo na poważnie i zwykle odprawiane były w samotności, potem przekształciły się na zabawę wyłącznie dla kobiet, ale w naszych czasach biorą w nich udział również mężczyźni.

Przykładowe wróżby -dziewczyny wysiewały w garnkach lub na skrawku pola ziarna lnu i konopi, które zagrabiano męskimi spodniami, w nadziei, że sprowadzi to do domu kandydata na męża (Kresy Wschodnie),

-jeśli dziewczyna pościła przez cały dzień i modliła się do świętego Andrzeja, to we śnie mógł ukazać się jej przyszły ukochany (powszechne),
-jeśli ucięta przez pannę w dniu świętego Andrzeja gałązka wiśni lub czereśni zakwitła w wigilię Bożego Narodzenia, dziewczyna mogła liczyć na rychłe pójście za mąż (powszechne),
-wylewanie wosku na zimną wodę (często przez klucz) i wróżenie z kształtu zastygłej masy lub rzucanego przez nią cienia sylwetki przyszłego wielbiciela, akcesoriów związanych z jego zawodem itp.,
-ustawianie od ściany do progu jeden za drugim butów zgromadzonych dziewczyn: ta której but pierwszy dotarł do progu miała jako pierwsza wyjść za mąż,
-strona od której zaszczekał pies miała być tą, z której nadejdzie przyszły oblubieniec,
-dziewczyny rzucały psu kulki z ciasta oznaczające wybranych chłopców i czekały, którą zje jako pierwszą,
-dziewczyny ustawiały się w koło i wpuszczały do środka gąsiora z zawiązanymi oczami; dziewczyna do której gąsior najpierw podszedł (albo skubnął) – jako pierwsza miała wyjść za mąż,br> -dziewczyny kładły na ławie placki posmarowane tłuszczem i sprowadzały psa; ta dziewczyna, której placek został najpierw zjedzony jako pierwsza miała wyjść za mąż,
-uczestnicy zabawy pisali imiona na dwóch kartkach: imiona dziewczyn na jednej, a chłopców na drugiej. Potem dziewczyna przekłuwała z czystej strony kartkę z imionami chłopców tak, by ich nie widzieć. Dziewczyna miała potem wyjść za mąż za chłopca o imieniu, które przekłuła. Chłopcy natomiast przekłuwali kartkę z imionami dziewczyn. (wróżba nowoczesna, znana w całej Polsce).

 

Kuchenne tradycje Jedną z kuchennych tradycji Andrzejkowy jest pieczenie ciasteczek z wróżbami. A każdym ciasteczku znajduje się jedna karteczka, która podobno przepowiada przyszłość, zapowiada co się zdarzy lub czasem co człowiek powinien zrobić. Jest to dobra zabawa połączona z poprawianiem umiejętności kulinarnych. Poniżej kilka przepisów- udanych wypieków.
Składniki: 
- 22 dag margaryny lub masła 
- 1 szkl. brązowego cukru 
- 1/2 szkl. białego cukru
- 2 jajka 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 szkl. płatków owsianych zwykłych lub błyskawicznych 
- 1 szkl. rodzynek
Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać jajka , wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą , cynamonem i solą. Na koniec wsypać płatki owsiane i rodzynki , dobrze wymieszać. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na nie natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 10 - 12 minut (ja piekłam 17 min.) , aż się zrumienią.

Składniki:
- ok. 400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
- 200 g rodzynek
- 1/2 szkl. wody
- dodatki do wyboru: banan , mus z jabłek , ziarna słonecznika , sezam , suszone morele , śliwki , daktyle , orzechy itp. 
- miód do smaku (dodałam od siebie)
Płatki zemleć (ja użyłam błyskawicznych i dałam je w całości) , wymieszać z resztą składników (u mnie były to: 2 banany (rozgniecione widelcem) , rodzynki , trochę siemienia lnianego , drobno pokrojone suszone śliwki , posiekane orzechy i miód). Wody należy dolać tyle , żeby ciasto było gęste , ale trzymało się kupy ;-) Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 - 60 minut w temperaturze ok. 160 st.C. do momentu , aż delikatnie się zarumienią.

Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu (dałam mniej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szkl. rodzynek
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać dynię , jajko i ekstrakt waniliowy , zmiksować. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką na lekko natłuszczoną lub wyścieloną pergaminem blachę. Piec 14-17 minut w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 2 minuty , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

 

Zdrowe Ciasteczka
Składniki: 
250g płatków owsianych,
½ szklani mąki,
2-3 jaja,
100g masła,
60g cukru,
1 op. cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku
Masło podgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki i smażymy aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem, aż się rozpuści (delikatnie mieszamy). Przekładamy do miski. Mąkę mieszamy z proszkiem cukrem waniliowym. Dodajemy do płatków rozbełtane jaja i mieszamy. Łyżką formujemy ciastka i pieczemy ok. 15 min w 160 stopniach.

Ciasteczka Owsiane
Składniki: 
20dag płatków owsianych,
3 łyżeczki cukru,
¼ kostki masła,
½ szklanki mąki tortowej,
2 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ op. cukru waniliowego,
½ szklanki wody,
garść rodzynek.
Rozpuścić masło, wsypać płatki i cukier, uprażyć aż do roztopienie cukru(2-3 min). Mąkę zmieszać z proszkiem, wsypać do płatków, dodać jaja, cukier, na końcu rodzynki. Dokładnie wymieszać, nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolewać wodę – powinna się cała wchłonąć. Formować kulki, piec 10-15 min w 200 stopniach. 
opracowała p. Anna Liszewska i kl. I TG


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Niedziela, 24 Września 2017
imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus
Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,725,107 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.