O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Sukces Iwony Kieł
Sukces Iwony Kieł

 

Sukces Pani Iwony Kiełt
w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli !!!

 


Tym razem to oni, a nie ich podopieczni, przygotowywali wykwintne dania. W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Iwona Kiełt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęła trzecie miejsce.

„Gotuj lokalnie” – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej  we  współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Do udziału zakwalifikowało się 20 szkół z całej Polski, wśród nich ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.

Pierwszym etapem projektu było szkolenie dla nauczycieli, zaplanowane na targi 18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EuroGastro” w Warszawie (26-28 marca). Warsztaty poprowadzone były przez znanych kucharzy – Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka.

 

 

Szkolenie zakończyło się Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z całej Polski. Zadaniem, które organizatorzy postawili przed dwuosobowymi zespołami, polegało na przygotowaniu dania głównego. „Kulinarnym bohaterem” miała być polędwica wieprzowa. Nie można było zapomnieć o regionalnych produktach Podlasia.

Nauczyciele biorący udział w konkursie zostali przypadkowo podzieleni na dwuosobowe grupy. Czas na przygotowanie potrawy wynosił godzinę. Do dyspozycji były jedynie surowce znajdujące się na stoisku targów. Iwona Kiełt, której los przydzielił koleżankę z Nysy, przygotowała danie składające się z polędwiczek wieprzowych panierowanych w serze korycińskim wiejskim, puree z pasternaku z dodatkiem masła z filipowa, pomidorów zapiekanych, pesto z bazyli z orzechami laskowymi z czosnkiem kwaszonym.

Smak i sposób przygotowania potrawy doceniło jury m.in. Robert Sowa, Joseph Seelesto (znany z programu Top Chef) czy prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski. Garwolińsko-nyski duet zajął trzecie miejsce i wszedł z skład laureatów pierwszego takiego konkursu w kraju.

 

 

- Poziom konkursu był bardzo wysoki. Brali w nim udział min. kucharze pracujący zawodowo i dodatkowo uczący w szkole. Największą trudnością było to, że startowaliśmy w ciemno, nie znaliśmy surowców, więc nie było możliwości wcześniejszego zaplanowania receptury – przyznaje zadowolona Iwona Kiełt.

Drugi etap projektu „Gotuj lokalnie” będzie obejmował warsztaty praktyczno- teoretyczne dla uczniów przeprowadzone w ZPS nr 2. Ostatnim akcentem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny na danie główne wykorzystujące produkty regionalne, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Tekst: Łukasz Korycki

 

Serdecznie Gratulujemy Iwono!!!


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Sobota, 18 Listopada 2017
imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,820,953 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.