O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » I Miejsce w Łomży
I Miejsce w Łomży

I miejsce naszych uczniów
w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym

„Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej”
 

I edycja:
Inspiracje Ziemniakiem


 

 

Uczniowie z naszej szkoły 23.10.2013 roku wywalczyli I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej”, który odbył się w Instytucie Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.

Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Mateusz Półtorak kl. IV TK, Konrad Dróżdż kl. III TK i Dagmara Burkowska kl. III TK, która urzekła jury

„Sufletową wariacją babki ziemniaczanej z sosem kurkowym”
podaną z koszyczkiem z parmezanu wypełnionym bukietem sałat z sosem winegret kolendrowo-miętowym
i puree marchewkowo-imbirowym z dodatkiem pesto bazyliowo-pietruszkowego  

 

 

Zespół z Naszej Szkoły zakwalifikował się do finału jako jeden z ośmiu szkół z całej Polski na podstawie wcześniej wysłanego zgłoszenia obejmującego recepturę potrawy wraz ze zdjęciem.

Po  degustacji przygotowanych podczas konkursu potraw jury w składzie:

  • Przewodniczący Jury - Marcin Budynek
  • Członek jury – Marcin Soból
  • Członek jury - Wojciech Harapkiewicz
  • Członek jury - Dorota Miarka
  • Jury techniczne
  • Członek - Ewa Szymańska
  • Członek - Joanna Smolej

przyznało:

I MIEJSCE
oraz nagrodę główną - udział w Kursie gotowania
w Akademii Kurta Schellera w Warszawie
uczniom Naszej Szkoły

 

Konkurs składał się z dwóch integralnych części:

  • części praktycznej polegającej na przygotowaniu dania konkursowego w czterech porcjach wg zasad przewidzianych w regulaminie konkursu, z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych.
    • Realizacja zadania – 2 osoby, czas 120 minut.
  • części teoretycznej– opracowanie rysu historycznego potrawy oraz aranżacja stanowiska.
    • Realizacja zadania – 1 osoba, czas 60 minut.

 

 

Uczestnicy Praktycznego Konkursu Kulinarnego (Mateusz Półtorak i Konrad Dróżdż) prezentowali umiejętność kulinarną w przygotowaniu dania bazując na surowcu ziemniaczanym. Receptura potrawy była opracowana i przygotowana w oparciu o tradycyjne i regionalne potrawy  z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych i zaprezentowana w nowatorskiej, odświeżonej formie.

Uczestniczka Konkursu Wiedzy (Dagmara Burkowska) z przekazów ustnych i pisemnych opracowała rys historyczny potrawy konkursowej wraz z uzasadnieniem jej wyboru, jako dania konkursowego. Ponadto aranżowała stoisko, na którym prezentowane było danie finałowe zespołu.

Konkurs miał na celu:

  • propagowanie i pogłębienie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionu Podlasia,
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie pomysłowości i kreatywności uczniów w tworzeniu nowych dań opartych na produktach tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych,
  • poznanie najnowocześniejszej aparatury i technik umożliwiających sporządzanie potraw.

 

 

 

Jesteśmy dumne z osiągnięć naszych uczniów i życzymy im dalszych sukcesów w kolejnych konkursach. Cieszymy się, że mogą być wzorem i inspiracją dla młodszych kolegów i koleżanek.

 

Więcej fotek znajdziecie w Galerii 2013...

 

                                                                                  Tekst: Elżbieta Buczek, Renata Głowala


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Wtorek, 21 Listopada 2017
imieniny: Albert, Janusz, Konrad

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,825,023 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.