O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Kurs kelnerski 04.2013
Kurs kelnerski 04.2013

 

„Nauka Usługiwania – Kelner – Barman – Kelner od win’’


Dnia 28 kwietnia 2013 roku zakończyło się szkolenie „Nauka Usługiwania – Kelner – Barman – Kelner od win” prowadzone przez Pana Grzegorza Górnika. Kurs odbywał się w naszej szkole w terminie 21, 22, 27 i 28 kwietnia. Uczniowie podczas wykładów  i ćwiczeń praktycznych realizowali następujące tematy szkolenia:

  • Organizacja zakładów gastronomicznych
  • Technika pracy w zakładach gastronomicznych
  • Technika obsługi konsumenta przy stole (m. in.  rodzaje serwisów, kolejność serwisu, zasady noszenia zastawy stołowej, czynności wykonywane z prawej i lewej strony konsumenta)
  • Ogólne wiadomości o potrawach i napojach ( m. in. śniadania , bufet śniadaniowy, przekąski zimne, przekąski gorące, dania główne, dania flambirowane)
  • Podstawowa wiedza o winach ( m. in. klasyfikacja win, dobór win do potraw, kształty kieliszków do win, serwowanie wina, dekantacja wina)
  • Podstawy zarządzania barem
  • Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego ( m.in. przybory barmańskie, szkło barowe, obowiązkowe wyposażenie baru)
  • Mixologia ( omówienie poszczególnych alkoholi, przygotowanie drinków )
  • Fizjologia mieszania napojów

 

 

Program kursu był uzupełniony o nowoczesny standard nakrycia stołu – improstyl; filmy – standardy obsługi kelnerskiej,  zaklęte rewiry, savoir vivre.

Uczniowie podczas szkolenia ćwiczyli m. in. układanie bankietówek, nakrycie obrusa , noszenie szkła, serwowanie napojów, serwowanie jednego talerza, zbieranie brudnej zastawy stołowej, obsługę serwisu niemieckiego (kopuły) oraz serwisu francuskiego (plater).

Uczniowie podczas kursu uczyli się również o nakryciach specjalnych :

  • nakrycie, dodatki i zasada spożywania homara
  • nakrycie, dodatki  i zasada spożywania kawioru
  • nakrycie, dodatki  i zasada spożywania ślimaków
  • nakrycie, dodatki  i zasada spożywania fondue

 

 

Oczywiście uczniowie mieli możliwość degustacji wyżej wymienionych specjałów.  Odważni mogli spróbować flambirować naleśniki , a wszyscy chętni degustować przygotowane przez kolegę naleśniki flambirowane.

Wszyscy wytrwali zakończyli kurs i otrzymali

CERTYFIKATY UKOŃCZENIA KURSU

zarówno w języku polskim jak i angielskim, honorowane w całej UE.

 

Nasza szkoła otrzymała od Akademii Kelnerskiej

EURO - CERTYFIKAT JAKOŚCI

potwierdzający zaangażowanie szkoły w poszerzanie umiejętności praktycznych uczniów i podnoszenie jakości kształcenia zawodowego.

  

 

SERDECZNIE GRATULUJEMY!

 

Galerię zdjęć z kursu znajdziecie w Galerii Foto lub ...KLIKAJĄC TUTAJ...

 

Pełna oferta szkoleń  prowadzonych przez Pana Grzegorza  dostępna jest na stronie: www.akademiakelnerska.pl 

 

Tekst i zdjęcia: Renata Głowala


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Niedziela, 24 Września 2017
imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus
Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,725,080 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.