O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Kuchnia Fusion
Kuchnia Fusion

 

Pan Marek Rybacki zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski
" Najlepszy z najlepszych 2012 " w ZSP nr 2

 

25 lutego w naszej szkole mieliśmy przyjemność i zaszczyt gościć zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski „Najlepszy z najlepszych 2012” Pana Marka Rybackiego.

Przeprowadził On dla naszych uczniów szkolenie pod tytułem
KUCHNIA FUSION

 

W zajęciach brali udział wybrani uczniowie klas technikum kucharz i kucharz małej gastronomii. Podczas zajęć wykonali oni 23 potraw pod okiem Mistrza, który udzielał cennych wskazówek. W miłej i przyjaznej atmosferze uczniowie zgłębiali tajniki sztuki tworzenia kuchni fusion. W potrawach były wykorzystywane egzotyczne surowce i przyprawy np.: marynowane liście winorośli, pasta z trawy cytrynowej, marynowany kaktus i inne.

Wśród surowców znalazły się różne rodzaje mięs: cielęcina, dziczyzna, wołowina a także takie ryby jak notatenia i łosoś. Uczniowie mieli też możliwość przyrządzenia i spróbowania małży i krewetek. Wszystkie sporządzone potrawy były bardzo smaczne i pięknie podane.

Największym uznaniem cieszyły się:

  • żur na zakwasie z chrzanem wassabi,
  • kresowa solianka z mięsem warzywami i marynowanym kaktusem,
  • cielęcina w kurkach z pędami bambusa na plackach ziemniaczanych

Mistrz pokazał uczniom, że nawet tradycyjne potrawy można podawać w nowoczesny sposób. Najlepszym przykładem tego były pieczarki w śmietanie podawane w dymie tymiankowym.

 

Uczniowie na zakończenie szkolenia otrzymali certyfikaty

 

Pełną relację Foto znajdziecie w naszej Galerii (2013) lub klikając poniższy link

...Pełna galeria z tego wydarzenia...

 

KUCHNIA FUSION 

  • Angielski termin fusion oznacza połączenie, wymieszanie lub stopienie się poszczególnych składników.  
  • Dania w stylu fusion cieszą się w Polsce popularnością od kilku lat.        
  • Kuchnia fusion szturmem zdobywa polskie restauracje i staje się modną alternatywą dla miejsc serwujących tradycyjne potrawy jednego regionu.

Tekst: Elżbieta Buczek Iwona Kiełt


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Sobota, 18 Listopada 2017
imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,820,939 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.