O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » II Miejsce w konkursie
II Miejsce w konkursie

 

 

IX OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY 
„SMAKI LUBELSZCZYZNY”

 

II MIEJSCE
DLA NASZYCH UCZNIÓW

 

 

W dniu 15.12.2012 roku odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Smaki Lubelszczyzny 2012". Brało w nim udział 9 zespołów wybranych spośród wielu zgłoszonych z całej Polski. Eliminacje do konkursu przebiegały na tych samych zasadach co wszystkie zawody kulinarne. Należało zaproponować zaskąskę zawierającą m.in. śledzia, buraka i jabłko oraz danie główne z dowolnego elementu kaczki, pęczaku i borówek.

Finał odbył się w CRH "Plaza" w Lublinie. Naszą szkołę reprezentowali:

  • Angelika Brzozowska z klasy IV TK
  • Jacek Garnek z klasy III TK 

Opiekunem naszych uczniów była Pani Małgorzata Zadróżna-Piłka


Zawodnicy musieli w czasie 90 minut przygotować 6 porcji zakąski i 6 porcji dania głównego. Oceniani byli przez jury techniczne i jury degustacyjne.

 

 

Czekaliśmy w napięciu na wyniki i wreszczcie usłyszeliśmy

II miejsce dla ZSP nr 2 w Garwolinie !!!

 

Radości nie było końca. 

Po konkursie jurorzy uzasadniali swoje decyzje zainteresowanym drużynom, udzielali odpowiedzi na wszystkie pytania. Jak się dowiedzieliśmy, zabrakło niewiele do I miejsca a jurorów urzekł smak dań naszego zespołu.

Pragniemy też dodać, że nasi uczniowie zachowali się "fair-play" - pożyczyli swoim rywalom naczynia kuchenne przeznaczone do kuchni indukcyjnych. W przeciwnym razie kilku zespołom groziłaby dyskwalifikacja a dzięki pomocy Angeliki i Jacka wszyscy mieli równe szanse.

 


 

Jesteśmy dumni z postawy naszego zespołu


Gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w dalszych rozgrywkach !!!

Składamy również seredczne podziękowania dla Państwa Renaty i Marka Rybackich za wsparcie i pomoc w przygotowaniu do konkursu i liczymy na dalszą współpracę.

 

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Zadróżna-Piłka

 

A oto opisy finałowych potraw... (smacznego):

zakąska zimna :
Śledzie z serkiem mascarpone, chipsem buraczanym, sosem musztardowo-śmietanowym i karmelizowanym jabłkiem.      

Receptura:
6 filetów z śledzia , 1 serek mascarpone ,2 średnie buraki , 2 jabłka, sól i pieprz do smaku

Sos:
musztarda francuska, śmietana 18%, sól, pieprz, olej.

Opis produkcyjny: 
Śledzie namoczyć i wyfiletować nadając im pożądany kształt. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Farsz do śledzia przygotować z serka mascarpone, soli, pieprzu, kawałków śledzia i soku z cytryny, wszystko zblenderować.

Buraka umyć, ugotowac w skórce, obrać, pokroić na cienkie plastry. Następnie upiec w temp 200 stopni w piecu konwekcyjno-parowym przez 15 minut uzyskując chrupiącego chipsa buraczanego.

Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć z cukrem aż do karmelizacji cukru.

Przygotować sos z musztardy francuskiej, śmietany, oleju, soli i pieprzu.

Na filet śledziowy nałożyć masę z serka mascarpone i zwinąć.

Ułożyć dekoracyjnie na talerzu. 

 

danie  główne:
Roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami.

Receptura:
pierś z kaczki; 3  filety z kaczki, 300g boczku wędzonego, 200g szpinaku , 200g wątróbki drobiowej, sól, pieprz, 20 ml oleju z orzechów prażonych.

Pęczak:
200g, ser wędzony 150g, 2 jajka, sól, pieprz

Borówki:
50g borówek, 100ml wina czerwonego wytrawnego, jedna gwiazdka anyżu,

Sos dyniowo-gruszkowy:
1 gruszka, 150ml wina białego wytrawnego, cukier, dynia pomarańczowa,  

opis  produkcyjny:
Pierś z kaczki rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Wątróbki drobiowe sparzamy wodą, blenderujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Szpinak po obróbce wstępnej blenderujemy z dodatkiem soli i oleju z prażonych orzechów włoskich. Przygotowujemy roladkę z piersi kaczki: na rozbity filet układamy plastry boczku wędzonego , szpinak i watróbkę . Zwijamy i pieczemy w temp 180 st C przez 40 min.

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy start żółty ser wędzony i jajka . Zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp. 200 st C

Dynię gotujemy w białym winie z niewielką ilością cukru i blenderujemy.

Gruszkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, na koniec dodajemy do sosu dyniowego.

 

 


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Sobota, 18 Listopada 2017
imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus

Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,820,983 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.