IX OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „SMAKI LUBELSZCZYZNY”
II MIEJSCE DLA NASZYCH UCZNIÓW
|
|
W dniu 15.12.2012 roku odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Smaki Lubelszczyzny 2012". Brało w nim udział 9 zespołów wybranych spośród wielu zgłoszonych z całej Polski. Eliminacje do konkursu przebiegały na tych samych zasadach co wszystkie zawody kulinarne. Należało zaproponować zaskąskę zawierającą m.in. śledzia, buraka i jabłko oraz danie główne z dowolnego elementu kaczki, pęczaku i borówek.
Finał odbył się w CRH "Plaza" w Lublinie. Naszą szkołę reprezentowali:
- Angelika Brzozowska z klasy IV TK
- Jacek Garnek z klasy III TK
Opiekunem naszych uczniów była Pani Małgorzata Zadróżna-Piłka
Zawodnicy musieli w czasie 90 minut przygotować 6 porcji zakąski i 6 porcji dania głównego. Oceniani byli przez jury techniczne i jury degustacyjne.
Czekaliśmy w napięciu na wyniki i wreszczcie usłyszeliśmy
II miejsce dla ZSP nr 2 w Garwolinie !!!
Radości nie było końca.
Po konkursie jurorzy uzasadniali swoje decyzje zainteresowanym drużynom, udzielali odpowiedzi na wszystkie pytania. Jak się dowiedzieliśmy, zabrakło niewiele do I miejsca a jurorów urzekł smak dań naszego zespołu.
Pragniemy też dodać, że nasi uczniowie zachowali się "fair-play" - pożyczyli swoim rywalom naczynia kuchenne przeznaczone do kuchni indukcyjnych. W przeciwnym razie kilku zespołom groziłaby dyskwalifikacja a dzięki pomocy Angeliki i Jacka wszyscy mieli równe szanse.
Jesteśmy dumni z postawy naszego zespołu
Gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w dalszych rozgrywkach !!!
Składamy również seredczne podziękowania dla Państwa Renaty i Marka Rybackich za wsparcie i pomoc w przygotowaniu do konkursu i liczymy na dalszą współpracę.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Zadróżna-Piłka
A oto opisy finałowych potraw... (smacznego):
zakąska zimna : Śledzie z serkiem mascarpone, chipsem buraczanym, sosem musztardowo-śmietanowym i karmelizowanym jabłkiem.
Receptura: 6 filetów z śledzia , 1 serek mascarpone ,2 średnie buraki , 2 jabłka, sól i pieprz do smaku
Sos: musztarda francuska, śmietana 18%, sól, pieprz, olej.
Opis produkcyjny: Śledzie namoczyć i wyfiletować nadając im pożądany kształt. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Farsz do śledzia przygotować z serka mascarpone, soli, pieprzu, kawałków śledzia i soku z cytryny, wszystko zblenderować.
Buraka umyć, ugotowac w skórce, obrać, pokroić na cienkie plastry. Następnie upiec w temp 200 stopni w piecu konwekcyjno-parowym przez 15 minut uzyskując chrupiącego chipsa buraczanego.
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć z cukrem aż do karmelizacji cukru.
Przygotować sos z musztardy francuskiej, śmietany, oleju, soli i pieprzu.
Na filet śledziowy nałożyć masę z serka mascarpone i zwinąć.
Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.
|
 |
 |
danie główne: Roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami.
Receptura: pierś z kaczki; 3 filety z kaczki, 300g boczku wędzonego, 200g szpinaku , 200g wątróbki drobiowej, sól, pieprz, 20 ml oleju z orzechów prażonych.
Pęczak: 200g, ser wędzony 150g, 2 jajka, sól, pieprz
Borówki: 50g borówek, 100ml wina czerwonego wytrawnego, jedna gwiazdka anyżu,
Sos dyniowo-gruszkowy: 1 gruszka, 150ml wina białego wytrawnego, cukier, dynia pomarańczowa,
opis produkcyjny: Pierś z kaczki rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Wątróbki drobiowe sparzamy wodą, blenderujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Szpinak po obróbce wstępnej blenderujemy z dodatkiem soli i oleju z prażonych orzechów włoskich. Przygotowujemy roladkę z piersi kaczki: na rozbity filet układamy plastry boczku wędzonego , szpinak i watróbkę . Zwijamy i pieczemy w temp 180 st C przez 40 min.
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy start żółty ser wędzony i jajka . Zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp. 200 st C
Dynię gotujemy w białym winie z niewielką ilością cukru i blenderujemy.
Gruszkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, na koniec dodajemy do sosu dyniowego.
|
|