O Szkole
Wydarzenia i Informacje
Bez kuchni ani rusz
Fryzjerstwo - Szkolenia
Fryzjerstwo na wesoło
Informacje o Przetargach
Koło krwiodawstwa
Praktyki zagraniczne
Świat Sportu
Szkolne Koło CARITAS
Szkolne koło PTTK
Technik Informatyk
Wiadomości z biblioteki
Z życia szkoły
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Nawigacja
Artykuły » Bez kuchni ani rusz » Akademia
Akademia

Ostatni zjazd w Akademii - grupa III 1-2 marca tego roku odbył się zjazd ostatniej już grupy Beneficjentów Ostatecznych Projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” w Kurt Scheller Academy w Warszawie. Beneficjenci zebrali się w celu zademonstrowania swojej wiedzy teoretycznej i praktycznej, którą zdobyli podczas 11-dniowych staży w hotelach i restauracjach na terenie Polski W projekcie tym uczestniczyli nauczyciele z naszej szkoły: p. Anna Liszewska i p. Małgorzata Zadróżna – Piłka. Projekt ten był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Ów zjazd swoją obecnością zaszczycili eksperci zewnętrzni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Koordynator Merytoryczny Projektu, a w Akademii witał nas Mistrz Kurt Scheller.

Dzień pierwszy otworzyły testy praktyczne, a tu: krojenie cebuli julienne, pora brunoise, ziemniaka paysanne, trybowanie kulinarne kurczaka oraz nie lada zadanie: przyrządzenie omletu francuskiego z ziołami. Uwieńczeniem egzaminowania były testy teoretyczne oraz pytania związane z podstawowymi zagadnieniami ze sztuki kulinarnej (np. Z czego przygotowuje się sos cumberland? albo Na czym polega blanszowanie?)

Po wyczerpujących testach, Beneficjenci zaznali odrobiny rozkoszy kosztując, wcześniej przygotowany przez Mistrza, lunch. Dzień drugi otworzyły prezentacje dań, których Beneficjenci nauczyli się podczas stażu. Każdy chciał się pokazać z jak najlepszej strony, często prezentując potrawę w oryginalny sposób, poprzez wykorzystanie różnych eksponatów (np. flagę włoską, prezentację multimedialną z nastrojową muzyką).

Zarówno prezentacje, jak i testy teoretyczne i praktyczne zostały oceniane przez Mistrza Kurta Schellera, który na spotkaniu podsumowującym zjazd, wyraził swój zachwyt ogólną poprawą wiedzy kulinarnej BO po stażach. Zgodnie ze swoim zwyczajem przypomniał o 3 zasadach „savoir vivre dans la cuisine” : 
1) Zdenerwowanie to pierwszy krok do sukcesu 
2) Nauczyciele są mistrzami dla swoich uczniów, biada im zatem, jeśli będą kontynuować nieprawidłowe praktyki w sztuce kulinarnej 
3) Każdy nauczyciel i nauczycielka winni stosować zasadę samokształcenia i samorealizacji, aby w przyszłości mogli reprezentować profesjonalizm na miarę mistrza

Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: 
Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, 
Kurt Scheller Academy sp. z o.o. 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie. Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.

Link


Podziel się z innymi:
Facebook - Lubię To:


Wtorek, 26 Września 2017
imieniny: Justyna, Łucja, Cyprian

Program Mobilność edukacyjna Program Erasmus Plus
Poprzednia galeria
2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Tablica ogłoszeń
Ostatnio
2,727,385 unikalne wizyty

od 2007, M.Juszczak, A.Wyskwar
Si-fusion. Vse pravice pridržane. Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.